Aby ste vychovali dieťa, potrebujete celú dedinu

„It takes a village to raise a child“ – ,,Aby ste vychovali dieťa, potrebujete celú dedinu“ je africké príslovie, ktoré vyjadruje, že na výchove dieťaťa sa podieľa celá dedina, v ktorej sa dieťa narodí a dospieva.

Nechávate dvere k vám domov otvorené?

Africké kultúry prikladajú rodine a role „dediny“ v živote dieťaťa väčšiu hodnotu, ako je tomu u nás. Nie je to však tak dávno, kedy aj naši prarodičia či starí rodičia prirodzene tvorili podpornú komunitu. Išlo o sieť vzťahov, kde sa ľudia navzájom poznali, pomáhali si, zdieľali radosti aj starosti, bolo bezpečné nechávať si odomknuté dvere a dopriať deťom hrať sa celý deň vonku.

 

V dnešnej spoločnosti, v ktorej prevláda individualizmus žijeme každodenný život viac za zavretými dverami. Z mnohých strán sme presviedčaní, že by sme mali všetko, vrátane rodičovstva, zvládnuť sami. Výchova dieťaťa je ale náročným povolaním (ak nie najnáročnejším) a preto každému rodičovi dobre padne, keď vie, že na túto úlohu nie je sám. Život rodiča je predsa jednoduchší, keď sa so zodpovednosťou, ktorú výchova dieťaťa prináša, môže podeliť s ostatnými.

 

Kto sú ľudia ,,z dediny“ pre vaše dieťa?

Príslovie „Aby sme vychovali dieťa, potrebujeme celú dedinu“ naznačuje, že to, ako dieťa vníma seba a svet, ovplyvňujú vzťahy nielen s jeho rodičmi, ale aj tie, ktoré dieťa nadväzuje za „plotom“ jeho domova. Môže ísť o suseda, predavačku, učiteľa, spolucestujúceho, staršiu sesternicu alebo  strýka… Títo ľudia z „dediny“ sa môžu stať pre dieťa vzorom, oporou alebo bezpečným útočiskom.

 

Preto tak isto ako je dôležité budovať silný a dôverný vzťah so svojím dieťaťom, je dôležité, aby mali deti dôverné vzťahy aj s dospelými mimo vlastnej rodiny. Ak rodič tieto vzťahy podporuje, dáva dieťaťu priestor, aby sa aj iní dospelí  stali „jeho“ ľuďmi. Vzťahy s nimi môžu pre dieťa znamenať bezpečie a istotu, že sa na nich môže obrátiť, keď bude potrebovať pomoc.

 

Vzťahy dieťaťa s ďalšími dospelými môžu prispieť aj k psychickej pohode rodiča. Ak sa rodič môže spoľahnúť aj na iných dospelých, ktorí pomôžu doplniť to, čo dieťaťu alebo rodine chýba, výchova dieťaťa nebude len na pleciach rodiča.

 

Ako môžem začať budovať „dedinu“ pre svoje dieťa?

Ak si aj ja prajem susedstvo, kde si budeme vzájomne pomáhať a kde bude mať moje dieťa dôverné vzťahy aj s inými dospelými, prvé, čo musím urobiť, je začať od seba. Začať budovať dobré susedstvo môžem totiž len vtedy, keď sám začnem byť dobrým susedom.

 

Niekedy stačí málo… V susedstve, kde nikoho nepoznám môžem byť  ja ten, kto preberie iniciatívu. Upečiem koláč a odnesiem ho svojim susedom, na ihrisku si začnem všímať okrem mojich detí, aj tie susedove. Môžem byť prvým, kto dieťa od suseda pozdraví alebo ten, kto prejaví záujem, keď si nie som istý, či je doma v bezpečí.

 

Spôsobov, ako sa stať dobrým susedom a pozitívnym vzorom pre dieťa v našej komunite je neúrekom. Na začiatok možno stačí pri najbližšej príležitosti nezaváhať a začať od seba. Pretože to, čo náš prejav záujmu o dieťa prinesie jemu aj nám, zistíme len vtedy, keď to vyskúšame.